Norrøna

Norrøna cafè og hotell Sist oppdatert 02.11.2016

NORRØNA CAFÈ OG HOTELL

 

Litt historie om Norrøna cafe og etterhvert hotell.

 

Den gamle Norrøna cafe startet 13.Mars 1913 i den gamle prestegården av restaurtør Johan Iversen. Den var et velrenomert etablissament og var den første cafen i Bodø med firemanns orkester.

J.Iversen drev også Hotel Metropol, utfartsstedet Mælen. Styrte også resturang Anthenæum i noen år. Etter at han aviklet de øvrige etablissementer, konsentrerte han seg om driften av Norrøna cafe. Den ble flyttet over Torvgaten i Mai.1921 til Tandbergs gård en kortere tid og siden ble den drevet i andre etasjen i Christian Jakellns gård i Torvgaten.

 

< Helsides annonsse i Nordlandsposten 1916. Klikk på bildet for større versjon.

I denne, så kalte Peretgårde, drev Iversen Norrøna Cafè de første årene. Bildene under er først, ruinene av denne bygningen etter bombingen i 1940, så den provisoriske brakken Norrøna hold til i under og like etter krigen. Både på Snippen og i nerbyen ble det satt opp flere slike handelbrakker.

Storgata 4 b, (der dagens Norrøna er), før krigen.

Før krigen så sto denne bygningen, Wilandgården, på samme sted som dagens Norrøna hotell i Storgata.

Mange forskjellige firmaer har holdt til i disse bygningene. Saltens DS huserte her intil deres nybygg, vegg i vegg til dette kom opp i 1932. Bodø Uldvareudsalg har også holdt til her, mens Wiland selv hadde tønnefabrikk i den laveste delen. Bygget brant ned under bombingen i 1940

Et par historier til:

Norrøna i Kirkegata.

 

I Begynnelsen av 1930 tok Iversen over Baker Lillegårds bygning i Kirkegaten 4. Denne ble totarenovert før den ble tatt i bruk. Iversen drev i dette bygget frem til krigen og byens bombing den 27. mai 1940.

 

Muligens var det provisorisk drift i Godtaasdgården?? i Parkveien før han flyttet inn i Brakken på Snippen.

 

Johan Iversen døde i 1940,så Amanda Iversen overtok driften med god hjelp av sin eldste datter.

Hun bygde opp Norrøna som vi kjenner/kjente i 1947 med utvidelse mot sandgt 1958 og spisesalen i bakgården 1961. Amanda døde i 1960.

Bildet: Norrøna iKirkegata.

Ruinene av bygget i Kirkegata

Nytt hotell i Storgata 4

 

Etter krigen startet gjenoppbyggingen av Bodø. Norrøna var en av mange som satte opp nybygg og i 1947 sto første delen ferdig. Alerede i 1958, sto et nytt byggetrinn ferdig til Sandgata. Ny utvidele med spisesal mot bakgården i 1961.

Johan Iversens kone Amanda, døde i 1960.

Bildene over er byggetrinn 1 og 2 som sto ferdig i 1947 og 1958. Under ser vi hotellet fra Sjøgata i 1958, så en del av personalet- Klikk på bildet for å se dt med kommentarer på Facebook.

På 1970?-tallet var det ungdomsklubb i Norrønas lokaler. Her ble det holdt konserter og til og med filming i regi av Bodø Filmklubb.

 

Vil gjerne ha mer info.

Norrøna i nyere tid

 

Norrøna Hotell var fram til 1971 i Familien Iversens eie og utviklet seg raskt til et svært populært overnattingssted. Både for folk som skulle reise med fly og jernbane, men også for arbeidsfolk som kom til byen. Restauranten, som nå er Great Ghandi, ble et av byens "in" steder. Ikke bare på grunn av god mat, men for sosialt samvær mellom arbeidsfolk i byen. Hotellet losjerte mange av arbeiderne som var med og realiserte Bodø Lufthavn.

Hotellet hadde i sine glansdager et belegg på 98 prosent. Man skulle ha flaks for å finne et ledig rom.

I dag drives Norrøna Hotell etter langtidsleie-prinsippet og er med sine 100 rom bosted for folk som trenger en hybel enten det er arbeidsoppdrag eller studier i Bodø. Hotellet ligger svært sentralt til i Storgata med både Kulturkvartalet, Glasshuset og Bodø Havn i umiddelbar nærhet.

Fra hotellet er det også kort vei til byens uteliv med restaurant- og nattklubbtilbud. Det er gangavstand til jernbane, hurtigbåt og annen offentlig kommunikasjon.