Bodo Glimt Mombasa

Undermeny:

Sjef: Yusuf Muhamed er mannen bak Bodo Glimt Mombassa, som holder til i Kenyas nest største by. Foto: Håkon Netskar

God: Yusuf Muhamed ble årets spiller på AN-børsen i HESA-serien 2011 og fikk pris for det. Foto: Stian Høgland

– Vi bærer våre drakter med stolthet

Glimt iKkenya: I Kenyas nest største by finner Bodo Glimt Mombassa. Foto: Håkon Netskar

 

Av STIAN HØGLAND Avisa nordland + Publisert:18. mai 2017, kl. 22:25

 

I Mombasa har gamle Glimt-drakter fått både nytt liv – og en helt ny klubb.

 

Mombasa: Steigen SKs tidligere midtbanespiller, Yusuf «Ndere» Muhamed, kom til Tverlandet asylmottak som flyktning fra Somalia i 2010. I dag trener han Bodø Glimt sine navnebrødre i sør.

 

På Afrikas tropiske østkyst entrer de banen sin med de velkjente gule draktene med Nordlandsbankens logo trykket på brystet. Et lag på 60 ambisiøse ungdommer trener i en trykkende temperatur på sin ujevne grusbane på en skolegård i Kenyas nest største by, Mombasa. De drømmer om å legge en kunstgressbane der for at både laget og skoleelevene kan få et godt grunnlag for å utvikle seg.

Home sweet home

 

Til tross for manglende midler og beskjedne fasiliteter, er det med godt humør og høye ambisjoner de samles på trening.

 

Lagets målmann, Ahmed Musa har vært med siden laget fikk sitt nye navn i 2013. Nå er han 16 år og har blitt plukket opp av Kenyas landslag under 20 hvor han har spilt 5 kamper. I likhet med sine lagkamerater, er hans mål å spille profesjonelt i Europa.

 

– Vi er en veldig close gruppe, og det har betydd mye for meg å være en del av klubben. Det er «home sweet home», forteller han etter treningen ved skolen.

 

– Vil du sende en hilsen opp til Bodø?

 

– Jeg håper de kommer til Champions League, smiler han.

 

 

Drømmer om Norge

 

Store drømmer har også laget for sin egen framtid

 

Håpet for klubben er å møte sine navnebrødre i Norge. I tillegg er målet å kunne delta i Norway Cup.

 

– Jeg har absolutt lyst til å delta i Norway Cup og hilse på Bodø/Glimt, sier Musa.

 

– Vi alle gjør dette frivillig, så vi har ikke midler til å kunne gjøre det nå. Men vi håper på et sterkere samarbeid med klubben i Norge, og en dag få komme opp på besøk, sier trener Muhamed.

 

Somalia – Bodø – Kenya

 

Muhamed kom til Tverlandet asylmottak i 2010 som flyktning fra sitt urolige hjemland, Somalia. Som asylsøker prøvespilte han for Bodø/Glimt i to uker, og spilte for øvrig tre sesonger for Steigen SK

 

– Jeg visste ingenting om Norge før jeg kom dit. Å bo på mottak føltes nesten som et fengsel. Det var lite der å gjøre, forteller Muhamed.

 

Drakter fra Bodø

 

Etter tre års venting på godkjenning av asylsøknaden, bestemte han seg for å flytte til Kenya for å starte et nytt liv. Med seg i bagasjen hadde han gamle kampdrakter fra Bodø/Glimt og annet fotballutstyr.

 

Det var et med god hjelp av Glimts banemann, Thor Lihall. Dette gjorde at laget som tidligere het Juvenibal fikk sitt nye navn. Lihall var med å få Muhamed på prøvespilling, og hadde også kontakt igjennom at han jobbet på asylmottaket. Da han hørte at Bodø-laget skulle kaste en haug med drakter grunnet sponsorbytte, fikk han ordnet slik at de endte opp til et veldedig formål.

 

– Jeg og Yusuf hadde et veldig godt forhold. Jeg besøkte han i Mombasa sammen med familien i 10 dager. Det var de 10 mest fantastiske dagene i mitt liv, forteller Lihall.

 

Vil bidra mer

 

På turen fikk han hilst på spillerne, og være med på kamp og trening. Lihall håper på videre sponsing, og å få dem opp til Bodø.

 

– Det er en kongegjeng, med mye potensial. Jeg har fortsatt mange drakter som kan sendes, men jeg har ikke penger til det nå. Drømmen er å få hjelp til å sponse dem, forteller Lihall.

 

Bedre framtid

 

Ifølge klubbens profil er målet å skape et fritidstilbud for ungdom i byen, hvor mange sliter med sosiale problemer som rus, kriminalitet og lediggang.

 

– Her i Afrika må man jobbe ut ifra det man har. Man kan ikke vente på at hjelpen skal komme utenfra. Igjennom fotballen skapes samhold og motivasjon til å holde seg på rett spor, sier Muhamed.

 

– Vi prøver å gjøre noe med fattigdommen i byen, og skape nye muligheter. Vi trener dem ikke bare som fotballspillere, men også for å bli disiplinerte folk. Vi ønsker at de skal bli som en familie, forteller direktøren Ali Said Mohamed.

 

– Vi bærer våre drakter med stolthet, og vi er veldig lei oss for at Bodø/Glimt røk ned i år. De er en god rollemodell for oss, sier direktøren videre.

 

Sport for utvikling

 

Da Yusuf Muhamed flyttet fra Bodø til den fattige gamlebyen i Mombasa, så han etter hvert behovet for å nå ut til flere unge fotballspillere utover Bodø Glimt Mombasa.

 

Slik ble hans egenstartede fotballprosjekt «Oldtown Sports For Development» opprettet i november 2016. Allerede deltar om lag 160 barn fordelt på 8 lag. De fleste spillerne har bakgrunn med kriminalitet, dop og fattigdom.

 

– Det er et forsøk på å samle alle unge i bydelen på tvers av gjenger og konflikter. I starten kunne krangling mellom lagene forekomme under fotballkampene. Nå hjelper de hverandre når de ligger nede, sier Muhamed.

 

Muhamed håper å videreutvikle konseptet til svømming og skateboard i tillegg til fotball hvis han får mer midler. Enn så lenge lever han på den moralske støtten.

 

– Det viktigste for meg er at arbeidet settes pris på. Foreldre til barna hilser på meg på gata, og de viser sin takknemlighet, forteller den tidligere bodømannen.

 

 

 

______________________________________________________________

 

Kopien av avisartikkelen er gjort for at også Glimt Mombasa kan se denne an+ artikkelen.